Kiedy masz ochotę na coś smacznego i orzeźwiającego, nie ma nic lepszego niż smoothie! Ta delikatna mieszanka słodkiej wanilii, orzeźwiających truskawek i kruchej bezy w połączeniu z espresso Lavazza wprawi Cię w błogi nastrój i przeniesie do najgorętszych zakątków świata (nawet w środku zimy).
Składniki (1 porcja):
6-8 kostek lodu
100 g lodów waniliowych
2 truskawki
30 ml espresso
35 g bitej śmietany
10 g bezy
Do dekoracji:
3 g bezy
5 g syropu truskawkowego
Przygotowanie:
1. Przygotuj 1 porcję espresso
2. Włóż do miksera lód, lody waniliowe, truskawki. Zmiksuj.
3. Wlej do zmisksowanych składników przygotowane espresso i ponownie zmiksuj.
Ważne, aby konsystencja smoothie była kremowa, nie wodnista. Żeby to osiągnąć miksuj składniki na najwyższych obrotach miksera przez krótka chwilę, Zrób przerwę, przemieszaj wszystko łyżką i powtórz miksowanie.
4. Na koniec dodać pokruszoną bezę i wymieszać wszystko długą łyżką.
Sposób podania:
Serwuj smoothie w wysokim kieliszku. Na wierzchu umieść bitą śmietanę i udekoruj deser pokruszoną bezą oraz syropem truskawkowym. Smacznego!
Przepis pochodzi ze strony: lavazza.com